Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szemérmesen nyúlják a magyar E
  2008-01-16 13:13:55, szerda
 
  Szemérmesen nyúlják a magyar EU-pénzeket

[origo]2008. 01. 16., 6:14

Naponta dobnak fel nyerteseket uniós pályázati pénzek állítólagos lenyúlása miatt az e célra indított anti-lop portálon, s van is eredménye a bejelentéseknek. 508,8 millió EU-s támogatásból származó forintot fizettek ki eddig a hatóságok olyan pályázatok kapcsán, ahol most szabálytalanság miatt vizsgálódnak, és eddig 95 milliót sikerült visszaszerezni. Bár a több mint félmilliárd komoly összeg, jóval elmaradunk vele az európai átlagtól.


Bajnai: "A bűnözők is rámozdulnak"

Politikusokat is felnyomnakA számos hasznos feljelentés mellett az anti-lop honlapra érkező bejelentések 60-70 százaléka az NFÜ szerint komolytalan. Ezek általában konkrétumokhoz nem köthető általánosságokat, nem létező cégneveket, vagy "közéleti szereplők szubjektív megítéléséről szóló vélekedéseket tartalmaznak".



Kétszázhat olyan bejelentés érkezett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által indított anti-lop oldalra, amelyben valaki európai uniós pályázati pénzek gyanús felhasználására hívja fel a hatóságok figyelmét. Az oldalt nemrég indították, naponta újabb és újabb ügyek kerülnek ezúton az illetékesek asztalára. Bár a bejelentések kétharmada komolytalan, a nyomozás, valamint a hatóságok ellenőrzései összességében milliárdos nagyságrendű projekteknél derítettek fényt szabálytalanságokra.



A 2006 negyedik negyedéve és 2007 harmadik negyedéve közötti időszakban 116,6 milliárd forint volt "a szabálytalansággal érintett projektek teljes összege" - közölte az OLAF Koordinációs Iroda az [origo]-val. Ez az a magyar szervezet, amely az Európai Csalásellenes Hivatalnak (OLAF) köteles továbbítani az NFÜ-től kapott adatokat. Az irodavezető Fazekas Anikó alezredes szerint a szabálytalansággal érintett összeg ebből csaknem 2 milliárd forint, amiből eddig 508,8 milliót fizetett ki az NFÜ a pályázóknak.

Fontos - mondta többször Fazekas -, hogy a "szabálytalansággal érintett" megfogalmazás nem feltétlenül jelent szándékosságot, pláne nem bűncselekményt. Ebben a kategóriában egyszerre vannak benne azok a pályázatok is, ahol csupán adminisztrációs hiba történt, és azok, amelyekbe eleve csalási szándékkal fogtak bele.

Szinte minden területen akadnak szabálytalanságok. Az NFÜ szerint a bejelentések egyaránt utalnak közlekedési, környezetvédelmi, városfejlesztési, turisztikai pályázatok "szabálytalan megvalósulására".

"Ahol ennyi pénzről van szó..."

"Az ellenőrzési rendszerek hatékonyan működnek" - állítja Fazekas Anikó, aki szerint "nagyon hamar kibukik" a szabálytalanság. Amennyiben a lehívott összes pénz nagyságához viszonyítjuk az 508,8 milliót, valóban csak töredékről beszélhetünk. Ez a félmilliárd forint ugyanis a 2007-ben kifizetett összeg körülbelül 0,2 százaléka. Ez az arány lényegesen jobb az európai átlagnál. Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv, a kohéziós alap és Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásaiból tavaly 260 milliárdot utaltak ki pályázóknak.

Az OLAF felmérése szerint az EU-ban a pénzek mintegy 1,5 százalékával kapcsolatban merül fel valamilyen szabálytalanság, 1 százalék alatt van a korrupciós vagy más bűncselekmények által érintett pénzek aránya. "Ahol ennyi pénzről van szó, ott a bűnözők is rámozdulnak, ezt egyik ország sem tudta kikerülni" - nyilatkozta erről nemrég a Figyelőnek Bajnai Gordon fejlesztési miniszter.

"Van, hogy későn, a kifizetés után derül fény valamilyen szabálytalanságra. Itt se feltétlenül történt bűncselekmény, ráadásul van mód az utólagos visszavételre" - mondta Fazekas Anikó arról, hogyan fizethettek ki több mint félmilliárdot szabálytalanság gyanújába keveredett pályázatokra.

Csökkent a visszaélések száma

A jelentősebb, tehát 10 ezer euró (nagyjából 2,6 millió forint) feletti átutalásokat megnézve kiderült: az NFÜ 2007 első három negyedévében 46 olyan esetet jelentett az OLAF irodájának, amelyeknél szabálytalanságot vizsgált. Ebből 29-nél szabálytalanságot állapítottak meg, 13-nál nem találtak ilyet, 4-nél még folyamatban van a vizsgálat. Az ügyek egy részében a nyertesek már pályázatuk benyújtása előtt megkezdték a projektet, más részében meg sem valósították azt. Néhány esetben büntetőjogi értelemben vett csalás történt.



Részben uniós pénzből épült a ferihegyi gyaloghíd is

Mindezek ellenére - állítja az OLAF Koordinációs Iroda - a tavalyi évet nézve 2006-hoz képest 46 százalékkal csökkent az új esetek száma. A szabálytalansággal érintett összegek ennél is jelentősebb, 82 százalékos csökkenést mutatnak a statisztikák szerint.

Ócska lámpákat vett a diszkó

Akármennyi is a jogosulatlanul megnyert, felhasznált pénz, azt a hatóságok megpróbálják visszaszerezni, ám nem túl sok eszközük van erre. A pénz átutalása előtt támogatási szerződést kötnek, ami tartalmaz bizonyos biztosítékokat, emellett - mint azt az NFÜ közölte - "a szerződés kapcsán felmerült viták rendezése végett polgári bírósághoz fordulhatunk". Jelenleg egyetlen ilyen eljárás van folyamatban. Nem minden esetben jutnak azonban zsákutcába a szabálytalan pénzek visszaszerzésén dolgozó hatóságok. Az OLAF Koordinációs Iroda szerint eddig már 95 millió forintot "sikeresen visszaszedtek".

Mivel folyamatban lévő vizsgálatokról van szó, a több tucat szabálytalan pénzfelhasználási ügyről sem az OLAF irodája, sem az NFÜ nem árult el konkrétumokat. Mindössze egy esetről lehet bővebben tudni. A kiskunhalasi Disco Magic Kft. ellen inkasszót rendeltek el, s amennyiben ez eredménytelen lesz, az NFÜ perre megy a céggel. A szórakozóhelyet működtető társaság 24,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert két éve új fény- és hangtechnika vásárlására, versenyképessége erősítésére.

A helyszíni ellenőrzés során azonban kiderült, hogy a cég silányabb minőségű, jóval olcsóbb lámpákat vásárolt, mint amit az elszámolásban feltüntetett, ráadásul "bűncselekményekre utaló jeleket" is találtak az NFÜ emberei, ezért feljelentették a kft.-t a VPOP központi bűnüldözési parancsnokságán. A cégnek a teljes összeget vissza kell fizetnie. Kerestük az ügyvezetőket, de telefonhívásainkra nem válaszoltak.

[origo]
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: általánosságokat, városfejlesztési, környezetvédelmi, versenyképessége, szabálytalanság, bűncselekmények, visszaszerzésén, bejelentéseknek, adminisztrációs, megvalósulására, szórakozóhelyet, felhasználására, parancsnokságán, biztosítékokat, visszaszerezni, konkrétumokhoz, bűncselekményt, vizsgálatokról, szándékosságot, jogosulatlanul, feljelentették, összességében, megfogalmazás, megítéléséről, vélekedéseket, bűncselekmény, visszavételre, csalásellenes, politikusokat, félmilliárdot, konkrétumokat, visszaszedtek, elszámolásban, eredménytelen, bejelentések, támogatásból, magyar EU-pénzeket, hatóságok olyan, több mint, európai átlagtól, anti-lop honlapra, hatóságok figyelmét, oldalt nemrég, illetékesek asztalára, bejelentések kétharmada, hatóságok ellenőrzései, 2006 negyedik, irodavezető Fazekas, kategóriában egyszerre, bejelentések egyaránt, ellenőrzési rendszerek, lehívott összes, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, OLAF Koordinációs Iroda, Európai Csalásellenes Hivatalnak, Fazekas Anikó, Nemzeti Fejlesztési Terv, Magyarország Fejlesztési Terv, Figyelőnek Bajnai Gordon, Disco Magic Kft,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Szép estét kedves látogatóimna...  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Semmit ne higgy el  Esti kép  Paul David Tripp Április 24  Alakot vált...  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Tehetségtelen gyerek nincs.  Emlék  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Muratáj  A Föld napja  Környezetvédelem  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Esti kép  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Idézetek a barátságról  Szent György nap  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  A fenyő nem szép fa, (...)  Bizonyos kulturális szint nélk...  A Mester kezének érintése  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Esti kép  Mindenünk, amink van, amit sze...  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa - Álom  Maradék idő  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Környezetvédelem  Föld napja április 22  Búzaszentelés  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Jó éjt  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Föld napja április 22  A keserű igazság  Föld napja április 22  Környezetvédelem  A keserű igazság  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Föld napja április 22  Föld napja április 22 
Bejegyzés Címkék
magyar EU-pénzeket, hatóságok olyan, több mint, európai átlagtól, anti-lop honlapra, hatóságok figyelmét, oldalt nemrég, illetékesek asztalára, bejelentések kétharmada, hatóságok ellenőrzései, 2006 negyedik, irodavezető Fazekas, kategóriában egyszerre, bejelentések egyaránt, ellenőrzési rendszerek, lehívott összes, félmilliárd forint, 2007-ben kifizetett, arány lényegesen, európai átlagnál, kohéziós alap, pénzek mintegy, korrupciós vagy, kifizetés után, utólagos visszavételre, visszaélések száma, ferihegyi gyaloghíd, tavalyi évet, statisztikák szerint, jogosulatlanul megnyert, hatóságok megpróbálják, pénz átutalása, szerződés kapcsán, szabálytalan pénzek, több tucat, esetről lehet, kiskunhalasi Disco, szórakozóhelyet működtető, helyszíni ellenőrzés, elszámolásban feltüntetett, teljes összeget, általánosságokat, városfejlesztési, környezetvédelmi, versenyképessége, szabálytalanság, bűncselekmények, visszaszerzésén, bejelentéseknek, adminisztrációs, megvalósulására, szórakozóhelyet, felhasználására, parancsnokságán, biztosítékokat, visszaszerezni, konkrétumokhoz, bűncselekményt, vizsgálatokról, szándékosságot, jogosulatlanul, feljelentették, összességében, megfogalmazás, megítéléséről, vélekedéseket, bűncselekmény, visszavételre, csalásellenes, politikusokat, félmilliárdot, konkrétumokat, visszaszedtek, elszámolásban, eredménytelen, bejelentések, támogatásból, kiskunhalasi, szabálytalan, pályázatokra, hangtechnika, fordulhatunk, viszonyítjuk, magyarország, tartalmaznak, statisztikák, százalékával, kapcsolatban, beszélhetünk, koordinációs, visszaélések, kategóriában, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4225
  • e Hét: 18455
  • e Hónap: 29566
  • e Év: 183062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.